Tuesday, April 28, 2009
Semalu...
kredit utk enchik jay atas post yg baik ini.. :) banyak plak artikel sirah2 org tua ni.. hikhikhik


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda,
Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon
tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu
kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.


Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.
posted by zoulle @ 11:12 AM   1 comments
Monday, April 13, 2009
oUr AnNual SpOrts CarNIvaL
di suatu pagi yang bening.. embun pun still tebal...
pepe pun posing dulu laaa.. huhuuhhu.. sume da standby nak menjalankan tugas memasing..
memurid dipanaskan badan terlebey dulu utk menjalani hari sukan tahunan skool ini buat julung julung kalinya diadakan...

acara pertama, merentas desa.. dengan kabus yg tebal n jalan yg still basah.. perlumbaan dimulakan

uiks.. bukan stakat kategori murid tu.. kategori haiwan pun ada.. kikiki.. bobokah itu??? owh, bobo kena jaga rumah... tuan dia x kasik kuar.. :P

yg sorang tu bukan kategori guru tapi sesaje gatal nak lari gak.. pastu gaduh sakit pinggang n kena usung balik ngan moto.. apadaaa.. huhuhu

acara melontar peluru.. pelbagai teknik dan jarak yang dikenalpasti tapi rata-ratanya membuat lontaran yg tak sah.. x latih le tu guru umah sukan tu..

woooooo... badan montel tapi baling dekat je.. hihiih.. perempuan pun jauh lagi lontaran dari mamat ni..

banyak acara lain yg dipertandingkan tapi skip ke acara sukaneka.. terompah gergasi. lawaks giler acara ni..

ni pulak shot masa acara cari gegula dalam tepung... kesiannn... huhuhu..

putehnyaaaaaaa le haiii..

dalam mulut budak ni ada segumpal tepung yg da jadi dough roti canai.. hahahaha

sprinter wanita skolah pun tak terkecuali dari menjadi mangsa tepung...

acara utk mak bapaks pun ada.. ni acara menyumpit bagi kaum bapa.. memang terrer menyumpit diorang ni.. so jangan ribut2 sama ini orang smua, diorang sumpit jadi landak nanti..

penonton n peminat yg teruja melihat kehebatan menyumpit..

selama 7 tawun ai kat sini, skali pun x penah try menyumpit but pada hari ni bro ali ni memecah tradisi... try utk menyumpit.. emmm, ada rasa sireh tak ea kat muncung sumpit tu.. huhuhu
da abis sgala aktiviti, nak makan n ameh hadiah dah time ni.. posing dulu sket sebanyak..

dua insan yg pakai jeans di hari sukan.. pengurusan takpe pakai jeans, huahuahua.. mcm pinang dibelah senget je.. ahakssss...


tu je la sket sebanyak review karnival sukan skool ai yg disambut secara sederhana but x kurang meriahnya. thanks to semua yg menjayakan n thanks as well kepada murid n penjaga atas kepsortingan diorang take part. kepada rakan2 sejawatan, korang memang best n bole wat keje.. nanti2 kita anjurkan aktiviti lain plak kay. kepada insan2 yg buat cenderahati buah tu, makaseeeh le yea, sampai kul satu pagi buat cenderahati tu. nanti2 kita buat camping plak secara besar besaran kay..
posted by zoulle @ 10:43 AM   2 comments
Tuesday, April 7, 2009
~Kitorang d' key Ell~
pada tanggal 3 april aritu, ai telah menganjurkan satu lawatan students n teachers ke key ell selama 3 malam 2 hari.. huhuhu.. sumenya enjoy, kenyang n hepi sokmo.. for those yg xleh join kitorang aritu, nanti2 kita g lain k... ciannn.. ada yg xleh g sebab banyak keje, ada yg x g sebab mak sakit, ada yg x g sebab sakit urat n yg paling kitorang sedey ada sorang tu le yg xleh ikut sebab skool dia ada kem.. ishhh.. hihihihi.. ni le gegambar masa kitorang kat KL.. tak ikut turutan arr masa upload pics ni sume da jadi cenggini.. layan je la kay.. :)



pemandangan dari skybridge KLCC.. awal pagi g tempah tiket nak naik ni n dapat tiket utk naik kul 5.30 petang.. ramainye le hai yg nak naik menatang ni upanya..

kelab peminat S Jibeng mukim denai yg dipengerusikan oleh Pezal (baju hoyen).. huhuhu.. ni masa diorang buat 3D show b4 naik skybridge tu arr..

humang aiii bosanya ikan tuuu.. ikan kerapu yg da bersaiz gergasi n bila da jadi saiz gini namanya pun bertukar jadi ikan kertang.. mau 40-50 kilo tuuuu...

ikan muntal yg cumil... huhuhu.. x guna red eye reduction plak kat ikan ni.. sowi ea encik ikan..

ni plak ikan piranha.. kitorang masuk je akuaria tu diorang baru pas feed je ikan ni.. ala, tertinggal feri le plak.. kalau tak bole tengok kerakusan ikan tu..

warga denai yg sentiasa berdisiplin n hensem.. hihihi.. berada setinggi 170m dari paras laut.. ish, masa kat penang hill aritu lagi tinggi rasanya..

warga pendidik denai yg hensem2 n jelita2.. hihihi..

penunggu skybridge.. available lagi ni.. kikiki..

ni masa da nak balik.. ujan lebats masa tu.. yg baju ceklet tu buat iklan gigi puteh..

x eran pun bebudak ni dengan replika dino tu.. diorang cakap gajah besar lagi.. hmmm.. susah gak kan bila bab tu diorang da advance..

sweet n innocent.. :) ske tengok pic ni..

manyaknya ikan dalam tabung kaca tuuuuu.. pusing2 lagi haaaa...


pose terhebat n tersupan di abad ni.. menang anugerah guru yg paling sopan peringkat mukim selancar.. huahauhau.. ampunnnnn...

guru2 yg muda belaka.. kecuali yg belakang mamat baju itam tu.. tu da tua tapi masih berhati muda.. huahauhau.. ampun gakkkk enchik sauki..

sementara menunggu barisan bebetul lurus, sempat lagi posing cecikgu itew..

planetarium... in renovation so nothing much there.. cuma tengok wayang langut tu ja yg best..

arapaima gigas... ini ikan boley makan orang tawww... tetambah kalau org yg kecik molek cumil lote yg xleh ikut kitorang g KL tu.. :P

enchik sauki bersama shark peliharaannya...

finalis kategori guru ensem... sah2 dah menang yg baju koko tu.. huahauhau

salah sorang finalis tu cuba menarik hati juri deangan pose ala adik sharlini yg masih ilang... eh, x jumpa lagi ea adik tu.. cian dia..

mcm biasa.. line up dulu b4 masuk sbarang premis.. ni kat petrosains.. besttt.. worth for the money spent..

masa nak start wayang yg skreen kat atas tu.. sakit leher wehhhh... hihi

besarnye le hai turbin ni.. kalau tanam ball bearing sure mantappp.. boost bole naik 89 bar.. huahuahua

le meridien n hilton... sama je bentuknya..

bratur jangan x bratur... buat satu barisan sepanjang 100 meter.. tunjukkan sape kita... biar skool2 lain rasa malu.. huhuhu..

apa ini... kecik je lobangnya.. cane nak isi peluru meriam..

hero2 remaja.. huahauhau.. hero baju belang2 tu memang ternyata hebat..
kat pusat sains negara ni..

belasah diaaaaaaaaaaa... huahauhauhauhau

berbackgroundkan pusat sains negara punya dome.. :) eksaited gilerrr..

dalam pusat sains.. bergambar bersama replika guru yg mcm beruang..

dalam pusat sains gak.. cegu wanita tu sentiasa bersedia utk memberikan pose2 yg menarik di mana jua dia berada, setiap kali flash berkelip.. hihihi..

wah wah wah... ini doktor adi namanya.. hihihi..

cegu adi menunjukkan teknik bermain piano besar sambil menggunakan gaya stretching..


tu le serba sikit pics masa kitorang g KL bebaru ni.. meriah n happening.. thanks kepada sume yg terlibat secara langsung n tidak langsung. thanks gak kat kepada dermawan2 n juga kepada enchik bos.. sebagai penganjur, rasanya sume da berpuas hati.. trip yg sonok but meletihkan.. malam sabtu tu sempat lagi g tengok wayang kat BTS but at last wayang tu yg tengok kitorang tidur.. hihihi.. satu je tempat yg xleh nak g, KL tower sebab ada function apa tahhh.. nak naik je kena halau dek abg polis kat simpang kat bawah tu.. huh.. dengki tul abg polis tu.. last year g penang.. this year g KL.. next year nak g mana plak ea.. kalau ai ada lagi kat sini ai anjurkan lagi kay g tempat2 yg best.. :) balik je lawatan ni da start review paperwork hari sukan plak. nantikan entry hari sukan plak kay minggu depan.. :)
posted by zoulle @ 9:24 AM   3 comments
about me
My Photo
Name:
Location: ~penang, kuantan, rome~, Malaysia

~under construction~

Post Terdahulu
Archives
Comments

Links
Template by
Blogger templates